Guide til WordPress Hastighedsoptimering

Kategori: WordPress


6 Tips til en Hurtigere WordPress Hjemmeside

I dag er det altafgørende at have en hurtig hjemmeside. En lav loadtid sikrer lavere afvisningsrate, gladere besøgende og bedre rangeringer i søgemaskinerne.

Ifølge dette kæmpe casestudie er der en kraftig korrelation mellem afvisningsprocent og loadtid af en hjemmeside. Sider der loader på 3.3 sekunder, har en afvisningsprocent på 20% procent, hvor siger der er 10 sekunder om at loade ser et frafald på 58% procent.

Afvisningsprocent ifht loadtid

Dette er blot et af de parametre, som loadtiden har indflydelse på. Google har annonceret, at indlæsningstiden er en rangeringsfaktor – nu både for mobil- og desktop-søgninger.

Der er ingen vej udenom. Hvis du vil være en del af gamet er du nødt til, at optimere din hjemmeside, så den står stærkt ifht. både Google og de besøgende.

Såfremt du benytter WordPress, er der adskillige ting, du kan gøre, for at sikre en lynhurtig hjemmeside. Nedenfor finder du en masse tips til WordPress hastighedsoptimering, du let selv kan implementere – helt uden at skrive kode.

Tips til WordPress hastighedsoptimering

1. Optimér dine billeder

Noget af det, der for alvor sluger data, er billeder. Ifølge KeyCDN, står billeder for omtrent 64% af den gennemsnitlige websides størrelse.

Gennemsnitlige Websidestørrelse i Procent

Der skal ikke være nogen diskussion om, at billeder er afgørende for brugeroplevelsen, men det er loadtid også. Derfor er det vigtigt at finde en balance.

Når du bygger en hjemmeside, bør du også træffe designmæssige valg, med tanke på loadtid. Jeg anbefaler, at man tænker sig en ekstra gang om, inden man bruger et billede, som del af dit design. Er det virkelig nødvendigt og kunne det gøres lige så godt uden brug af billeder?

Når det så er sagt, er der en fantastisk løsning til WordPress-sider, som giver mærkbar forandring på loadtiden af dine billeder.

Komprimering af billeder

Der findes adskillige plugins til WordPress, som automatisk komprimerer dine billeder til en lavere filstørrelse uden mærkbart tab af kvalitet. Selv benytter jeg Imagify, men der findes også andre gratis løsninger som WP Smush.

Ved hjælp af billedkomprimering, har jeg sparet 66% af mine billeders filstørrelse her på HaxholmWeb – uden synlig forskel på kvalitet! Kæmpe besparelse, som ikke kræver meget tid at implementere.

2. Benyt et godt caching plugin

Caching er en proces, hvori din webhost genererer en statisk kopi af alle dine websider. Statisk indhold loades hurtigere end dynamisk indhold, da der ikke foretages utallige forespørgsler frem og tilbage mellem server og database. Man skærer simpelthen et led af indlæsningsprocessen.

Selvom det kan lyde indviklet, behøver du ikke at forstå mekanikken bag. Der findes et hav af caching plugins til WordPress – nogle bedre end andre.

Jeg benytter altid WP Rocket! Det er super intuitivt og drøneffektivt – og supporten er i topklasse. Det er værd at notere, at WP Rocket er et betalt plugin. Jeg benytter dog den store pakke, der giver mig et uendeligt antal licenser og jeg synes bestemt pengene er godt givet ud.

Der findes også mange fornuftige gratis caching plugins. Det mest populære er W3 Total Cache, som jeg selv har benyttet en del førhen. Det er langt fra lige så brugervenligt som WP Rocket, men det kan dække de grundlæggende behov.

3. Lazy Load dine sider

Lazy Load udsætter indlæsningen af eksempelvis billeder på din side. Det betyder, at visse elementer ikke bliver indlæst fra start, men i stedet når brugeren scroller elementerne indenfor skærmbilledet.

Fordelen er, at din side kan blive vist meget hurtigere, da den bliver indlæst i portioner, alt efter hvornår elementerne kommer indenfor visningsfeltet. Lazy Load giver en god brugeroplevelse, da din hjemmeside forekommer mærkbart hurtigere.

Jeg nævner nu WP Rocket igen, og det bliver ikke sidste gang i denne guide. Det er nemlig ikke blot et caching plugin, men en fuldkommen løsning til at opnå en lynhurtig WordPress hjemmeside. Med dette plugin kan du lazy loade billeder, iframes og sågar videoer. Det kan give en kæmpe forskel – især hvis du indlejrer YouTube videoer i din hjemmeside.

Der findes også et gratis plugin kaldet “Lazy Load“, som klarer ærterne. Det virker dog udelukkende på billeder, i modsætning til WP Rocket.

Lazy Load er en af de ting, der giver mærkbare resultater uden at gå på bekostning med brugeroplevelsen. Ethvert optimeret website bør køre med lazy load.

4. Aktiver GZIP komprimering

GZIP komprimering hjælper dig med at mindske filstørrelser på din hjemmeside. Det kan ses lidt ligesom når du komprimerer filer til et .zip-arkiv på din PC. Indholdet sendes samlet og i en komprimeret størrelse (som så bliver udpakket i den anden ende hos den besøgende).

For at aktivere GZIP, bør du tage fat i din webhost, medmindre du har adgang til cPanel, hvor funktionen oftest er tilgængelig. Endnu engang findes der også plugins, såfremt første skridt ikke løser opgaven. Både WP Rocket og W3 Total Cache har GZIP-komprimering indbygget.

Jeg anbefaler dog stadig at gøre det gennem din host, da det er god praksis at benytte så få plugins i WordPress som muligt.

5. Minimer HTML, CSS og JavaScript

De førnævnte plugins (WP Rocket og W3 Total Cache), giver dig begge mulighed for at minimere HTML, CSS og JavaScript på dit site. Alle tomrum, linjeskift og kommentarer fjernes fra output-koden, hvilket mindsker størrelsen på dine HTML-, CSS- og JavaScript-filer.

I bund og grund presses så meget data som muligt ind på så lidt plads som muligt. Det gør også, at kildekoden er ulæselig, men det er fuldkommen ligegyldigt, da det kun er gældende for de cachelagrede filer, som vises til brugerne.

Hvis en bog ikke brugte mellemrum eller tegnsætning, ville der heller ikke være brug for så meget papir. Det er samme princip. Der spares på pladsen.

6. Benyt et CDN såsom CloudFlare

Noget der for alvor kan minimere indlæsningstiden – især hvis du har international trafik på din hjemmeside – er et CDN. Et Content Delivery Network opbevarer en cache-version af din hjemmeside på geografisk strategiske servere rundt omkring i verden.

Lad os sige du har en besøgende fra USA og at din webserver ligger i Danmark. Det er en lang afstand fra bruger til server, hvilket resulterer i en langsom svartid. Det problem eliminerer et CDN. En kopi af din hjemmeside bliver lagret på dit CDN’s cacheservere. Det vil altså sige, at slutbrugeren fra USA henter kopien af din hjemmeside ned fra den nærmeste server.

Sådan virker et CDN

Jeg anbefaler helt klart CloudFlare – det er gratis og effektivt og du kan sætte det op på 5 minutter. Ydermere hjælper det også med at sikre din hjemmeside mod hackerangreb.

Stol ikke blindt på Google PageSpeed Score

Det er efterhånden ret så populært at benytte Google PageSpeed Insights til at tjekke, hvor godt optimeret ens hjemmeside er. Selvom det er en god praksis, bør du ikke hænge dig for meget op af resultatet.

Jeg ser alt for ofte, at folk forsøger at score så tæt på 100 som muligt – men det er ikke ensbetydende med at du har en hurtig hjemmeside!

Din hjemmeside kan være fint optimeret, men stadig være en evighed om at blive indlæst fordi der er foretaget ekstremt dårlige designvalg (såsom alt for mange billeder og videoer).

Det skal du gøre i stedet for

I stedet for at benytte PageSpeed Insights, så tag et kig på Pingdom Speed Test. Her får du nogle anderledes og mere brugbare data at arbejde med.

pingdom test af haxholmweb

Her er HaxholmWeb‘s resultater. Først og fremmest har vi Performance grade, som kan sammenlignes med den score vi kender fra Google’s værktøj.

Men hvad der er meget mere interessant er Load time. Nogle hjemmesider har en næsten perfekt score, men en langsom loadtid, fordi de er super tunge. Problemet er, at de besøgende er ligeglade er ligeglade med din Performance grade. For dem handler det kun om hastigheden!

Loadtid er selvfølgelig et udtryk af, hvor godt optimeret din side er, men alt for mange stirrer sig blinde i deres score. Det er loadtiden der er essensen. Det er det absolut vigtigste parameter!

Flyt fokus fra din score over til loadtiden og se på hvad du kan gøre, for at optimere den.

WordPress hastighedsoptimering med WP Rocket

Som du nok har fundet frem til, er jeg kæmpe fortaler for pluginnet WP Rocket. Det er et ekstremt effektivt plugin, der gør det simpelt at håndtere WordPress hastighedsoptimering.

I modsætning til de fleste andre plugins af samme art, tilbyder WP Rocket et forsimplet og langt mere brugervenligt interface. Der er så få forvirringsfaktorer som muligt, mens alt det tekniske mekanik sker bag facaden.

Jeg har selv benyttet de mest populære gratis plugins over en årrække. Tilbage i 2017 valgte jeg så at investere i den ubegrænsede plan hos WP Rocket. Når man har med så mange sider at gøre som jeg, er overblik altafgørende, og det får jeg netop med WP Rocket.

Plugins som W3 Total Cache kan nogle af de samme ting, men det er rodet,  essentielle funktioner mangler, og supporten er ringe, hvilket selvfølgelig giver mening for et gratis plugin. W3 Total Cache har rent faktisk en betalt udgave (som dog er betydeligt dyrere end WP Rocket). Selvom denne version kommer med flere gode features, er det altså ikke at hamle op med WP Rocket.

De ovennævnte hastighedsoptimeringstips kan sagtens implementeres gratis. Du skal dog regne med at det bliver en rodet smøre af forskellige plugins, der krydser over hinanden, for at komplimentere hinanden, hvor de hver især mangler funktioner. Det er både besværligt og træls, og du ved aldrig om det fungerer som det skal i morgen.

Af disse grunde anbefaler jeg klart at tage et kig på WP Rocket for at se, om det er noget for dig.


Ønsker du for alvor at gå i dybden med dit brands hastighed og vil du gerne have en ekspert ind over – så kontakt os.

Lad os tage en snak om dit projekt

Begynd her